5 tips om personeel te motiveren tijdens corona

We werken zo veel mogelijk thuis en het ziet er naar uit dat dit nog wel een tijdje zo blijft. Niet iedereen vindt thuiswerken even makkelijk. Ook voor leidinggevenden kan het een uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat alle medewerkers betrokken blijven. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers gemotiveerd blijven wanneer iedereen zo veel mogelijk thuis moet werken?

Door: ANOUK HOEFMANS

  1. Blijf met elkaar praten

Communicatie tussen medewerkers is ontzettend belangrijk. Normaal gesproken spreek je elkaar bij het koffiezetapparaat of even tussendoor, maar wanneer iedereen thuiswerkt is het niet meer zo vanzelfsprekend om elkaar iedere dag te spreken. Zorg ervoor dat je minimaal elke week een contactmoment hebt met de afdeling of misschien wel meerdere keren per week. Zo zorg je er voor dat iedereen betrokken blijft. Videobellen is hierbij een goede oplossing. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van Microsoft Teams, Skype of WhatsApp. Daarnaast kan het intranet een belangrijke rol spelen om medewerkers betrokken te houden op afstand. Zo zorg je er voor dat medewerkers zich minder geïsoleerd voelen. Werk aan een sociaal intranet waarbij collega’s met elkaar kunnen praten en vragen kunnen stellen.

 

  1. Verras je medewerkers

Toen we plotseling massaal thuis moesten gaan werken, hebben we veel initiatieven langs zien komen waarbij medewerkers een presentje kregen. Het hoeft niet altijd een groots cadeau te zijn, het gaat om het gebaar. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde cadeaus of een handgeschreven kaartje. Of verras je medewerkers met gepersonaliseerde mondkapjes: een item wat we steeds meer moeten gaan gebruiken en waarbij je de medewerker gelijk helpt.

 

  1. Wijs je medewerkers op online trainingen

Er zijn ontzettend veel (gratis) online trainingen te volgen. Maak een overzicht met trainingen die aansluiten bij jouw bedrijf en deel ze bijvoorbeeld via intranet. Op deze manier investeer je in persoonlijke ontwikkeling.

 

  1. Blijf thuiswerktips geven

De meeste medewerkers hebben hun eigen routine wat betreft thuiswerken wel gevonden. Deel niet alleen de standaardtips dat je vroeg op moet staan en moet doen alsof je naar je werk gaat, maar zorg er ook voor dat je medewerkers op een verantwoorde manier kunnen werken. Geef de juiste tips zodat de thuiswerkplek van je medewerkers voldoet aan de ARBO-vereisten. Zo verklein je de gezondheidsrisico’s, zoals werkstress en de kans op RSI-klachten. Door tips te geven over thuiswerken, laat je zien dat je meedenkt met je medewerkers.

 

  1. Verbind je medewerkers

Ook digitale vrijdagmiddagborrels of bedrijfsquizzen zijn massaal ingezet om medewerkers met elkaar te verbinden. Dit kan zeker effectief zijn, maar het blijft vaak bij eenmalige digitale bijeenkomsten. Een teambuildingsapp kan er voor zorgen dat medewerkers op een informele manier in contact blijven met elkaar. De Edgeplore app is een online teambuildingsapp waarbij medewerkers elkaar uit kunnen dagen voor grappige challenges, ranking games en opdrachten. De onderlinge competitie werkt bindend en de challenges zorgen voor nieuwe gespreksstof. Daarnaast leren medewerkers onderling beter communiceren en de humor helpt mensen tijdens stressvolle dagen. Doordat je de app regelmatig gebruikt, zorg je voor een blijvend effect tussen collega’s. De ultieme manier om je medewerkers buiten de normale ontmoetingen om met elkaar in contact te brengen!

De Edgeplore app is een online teambuildingsapp waarbij medewerkers elkaar uit kunnen dagen voor grappige challenges, ranking games en opdrachten.